Orario

Δευτέρα: 10:00 - 13:00 & 17:30 - 19:30
Τρίτη & Πέμπτη: 10:30 - 13:00 & 17:30 - 19:30
Τετάρτη: 10:00 - 13:00
Παρασκευή: 10:00 - 13:00 & 18:00 - 19:00

Υπέρταση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Πότε ένα άτομο έχει υπέρταση;

    Όταν σε δύο ή περισσότερες επισκέψεις στο ιατρείο έχει πίεση από 140 και πάνω συστολική (μεγάλη) και από 90 και πάνω διαστολική (μικρή).

     

    Που οφείλεται η υπέρταση;

    Συνήθως δεν υπάρχει γνωστή αιτία για την υπέρταση. Η κληρονομικότητα αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το άγχος, η κατανάλωση τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι βοηθούν στην ανάπτυξή της.

    Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες ασθένειες ή φάρμακα που παίρνει το άτομο. Ο εξειδικευμένος ιατρός ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα, τον τρόπο εμφάνισης της υπέρτασης θα στείλει τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλείσει τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις.

     

    Γιατί μας ενδιαφέρει η υπέρταση;

    Γιατί βρέθηκε ότι η υπέρταση ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό εγκεφαλικών και για ένα μεγάλο ποσοστό εμφραγμάτων. Επίσης σχετίζεται με την ελάττωση της λειτουργίας της καρδιάς και των νεφρών.

     

    Έχει η υπέρταση συμπτώματα;

    Κατά κανόνα δεν έχει συμπτώματα γι’ αυτό και ονομάζεται βουβός δολοφόνος. Η αρρύθμιστη πίεση για πολλά έτη προκαλεί συμπτώματα από την ανεπάρκεια των οργάνων που δημιουργεί. Σπάνια η υπέρταση προκαλεί η ίδια συμπτώματα όταν ανέβει πολύ πάνω από το φυσιολογικό και τότε λέμε ότι έχουμε κακοήθη υπέρταση και χρειάζεται νοσηλεία.

     

    Πώς μετράμε την πίεση στο σπίτι;

    H πίεση μετράται στο σπίτι το πρωί (6-9 πμ) και το βράδυ (6-9 μμ) πριν τη λήψη των αντιυπερτασικών φαρμάκων με πιεσόμετρο μπράτσου, ηλεκτρονικό ή με πιεσόμετρο που χρειάζεται ακουστικά. Μισή ώρα πριν το άτομο δεν θα πρέπει να έχει περπατήσει, καπνίσει, πιει καφέ. Κάθεται χαλαρά σε μια καρέκλα και μετρά την πίεση δύο φορές με μεσοδιάστημα ενός λεπτού η μία μέτρηση από την άλλη. Αν η δεύτερη πίεση είναι αρκετά πιο χαμηλή από την πρώτη, κατά 10 χιλιοστα, συνεχίζει τις μετρήσεις μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Όλες οι μετρήσεις καταγράφονται.

     

    Πώς αντιμετωπίζεται η πίεση;

    Εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν και άλλα μέσα για τη μείωση της πίεσης. Συγκεκριμένα συστήνονται:

    • μείωση της ποσότητας του αλατιού στην τροφή (λιγότερο από 2 γραμμάρια ημερησίως)

    • μείωση του αλκοόλ

    • ελάττωση του βάρους

    • άσκηση 30 λεπτών ημερησίως (γρήγορο βάδισμα)

    • διακοπή του καπνίσματος

    Αν τα μέτρα αυτά δεν μειώσουν την πίεση στα επιθυμητά αποτελέσματα τότε σειρά έχουν τα φάρμακα. Ο εξειδικευμένος ιατρός αφού εξετάσει τον άρρωστο, πάρει το ιστορικό του και στείλει τον έλεγχο που χρειάζεται, θα αποφασίσει για το κατάλληλα φάρμακα για τον συγκεκριμένο ασθενή.

     Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

     Έμφραγμα μυοκαρδίου

     Ανευρύσματα αορτής και αγγειοπάθεια κάτω άκρων

     Νεφρική ανεπάρκεια

     

    Η υπέρταση συνήθως οφείλεται σε:

     Κληρονομικότητα

     Παχυσαρκία

     Φαρμακευτική αγωγή

     Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ ή αλατιού

     Έλλειψη άσκησης

     Σωστή διατροφή και μείωση σωματικού βάρους

     Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και αλατιού

     Διακοπή καπνίσματος

     Αύξηση σωματικής άσκησης

     Μείωση άγχους

     Βελτίωση ποιότητας ύπνου

     Φαρμακευτική αγωγή κατόπιν εκτίμησης του ιατρού

    Ναι. Το πιο σύνηθες είναι να μην εμφανιστούν συμπτώματα. Ωστόσο, σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί ως υπερτασική κρίση, (>180ή/και>120),  με συμπτώματα όπως θολή όραση, πονοκέφαλο, ναυτία ή έμετο, σύγχυση, σπασμούς, δυσκολία στην ομιλία και στην κίνηση, δυσκολία στην ανάσα, πόνο στο στήθος ή στην πλάτη, αίμα στα ούρα, πόνο στην οσφύ.

    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ