Orario

Δευτέρα: 10:00 - 13:00 & 17:30 - 19:30
Τρίτη & Πέμπτη: 10:30 - 13:00 & 17:30 - 19:30
Τετάρτη: 10:00 - 13:00
Παρασκευή: 10:00 - 13:00 & 18:00 - 19:00

Δίαιτα και διαβήτης κυήσεως

 

Δίαιτα και Διαβήτης Κυήσεως

Η κατανόηση των τροφίμων που καταναλώνονται και η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας για τον διαβήτη κύησης. Συντελεί στο να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα ασφαλές εύρος. Με αυτόν τον τρόπο έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολαύσετε μια υγιήεγκυμοσύνη και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό.

 

Διαβήτης Κυήσεως: Πώς εμφανίζεται προδιάθεση;

 

Στις ΗΠΑ, έχει υπολογιστεί ότι το ένα τρίτο των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία καταναλώνουν καθημερινά πατάτες. Οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και έχουν συνδεθεί με αύξηση της γλυκόζης νηστείας και της αντίστασης στην ινσουλίνη καθώς και με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές παρακολούθησαν 15632 γυναίκες, που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης ή άλλων νοσημάτων προ της κύησης, προκειμένου να προσδιορίσουν αν η κατανάλωση πατάτας σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Από το 1991 έως το 2001, 854 από 21693 έγκυοι γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη κυήσεως. Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή κ.α., βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες μερίδες πατάτας την εβδομάδα προ της εγκυμοσύνης είχαν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Αντίθετα η αντικατάσταση 2 μερίδων πατάτας την εβδομάδα με λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης μείωσε τον κίνδυνο κατά 9-12%.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πατάτας προ της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κυήσεως και η αντικατάσταση της με λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2016 στο BMJ.

 

Διατροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη κυήσεως.

 

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες γενικές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθείται από ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη κύησης. Εντούτοις, εφόσον εμφανιστεί διαβήτης κυήσεως θα πρέπει να ενημερωθείτε και να παρακολουθείστε τακτικά από έναν ειδικό εξιδεικευμένο στον διαβήτη. Ο ίδιος θα σας παραπέμψει και σε έναν εξιδεικευμένο διαιτολόγο για να σας δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα.

Επιλέξτε πιο υγιεινούς υδατάνθρακες

 

Ο τύπος και η ποσότητα των υδατανθράκων που τρώτε ή πίνετε κάνει τη διαφορά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το ποσό κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά. Και ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας μιλήσει για τη μείωση του μεγέθους της μερίδας υδατανθράκων σας. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε πιο υγιεινούς υδατάνθρακες.

 

Εύκολες εναλλαγές για πιο υγιεινούς υδατάνθρακες:

  • Αλλάξτε το λευκό ψωμί με πολύσπορο, ολικής αλέσεως, σίκαλης, λιναρόσπορου ή μαύρου.
  • Ανταλλάξτε το λευκό ρύζι με καστανό.
  • Αντικαταστήστε δημητριακά όπως Cornflakes και Rice Krispies με, τριμμένο σιτάρι ή κουάκερ

 

Άλλοι πιο υγιεινοί υδατάνθρακες:

  • Ξηροί Καρποί
  • Λαχανικά
  • Όσπρια όπως ρεβίθια, φασόλια και φακές
  • Γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και το γάλα. Εάν χρησιμοποιείτε μη γαλακτοκομικό γάλα, ελέγξτε ότι είναι χωρίς ζάχαρη και εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα.
  • Μπορείτε να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψάχνετε για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, εάν δεν είστε σίγουροι.

Μειώστε τη ζάχαρη

 

Εύκολοι τρόποι για να μειώσετε την υπερβολική ζάχαρη:

  • Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τους χυμούς φρούτων με νερό, απλό ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή τσάι και καφέ χωρίς καφεΐνη.
  • Δοκιμάστε γλυκαντικά χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων, γνωστά και ως τεχνητά γλυκαντικά, αντί να χρησιμοποιείτε ζάχαρη, πάντα σύμφωνα με το γιατρό που σας παρακολουθεί.
  • Τρώτε λιγότερα τρόφιμα όπως κέικ, σοκολάτες, παγωτό και μπισκότα.
  • Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε τις διαφορετικές ονομασίες της ζάχαρης στην ετικέτα των τροφίμων. Αυτά είναι σακχαρόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, λακτόζη, μαλτόζη, ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, σιρόπι, γλυκαντικό καλαμποκιού και μελάσα.

 

Δημιουργήστε τα ιδανικά ποσοστά των στοιχείων στις μερίδες σας .

Ο έλεγχος του ποσοστού πρωτεινών-υδατανθράκων-φυτικών ινών κ.ο.κ θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατανοήστε τον ρόλο του γλυκαιμικού δείκτη.

 

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αφού τα καταναλώσετε. Ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου και έτσι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

 

Η ειδική παθολόγος Μαρία Μπαλογιάννη είναι εξιδεικευμένη στον διαβήτη καθώς έχει μετεκπαιδευθεί στο Διαβητολογικό Κέντρο του ΓΝΑ Λαϊκό. Επικοινωνήστε μαζί της και κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για μία εξατομικευμένη διάγνωση και παρακολούθηση του διαβήτη κυήσεως.

παθολόγος

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ