Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί το καλοκαίρι; PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 23 June 2015 08:43


Το καλοκαίρι έφθασε και μαζί η ζέστη και η υγρασία.  Οι αλλαγές του καιρού μαζί με τις αλλαγές στις συνήθειες μας εγκυμονούν κινδύνους σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβητης. Οι διαβητικοί ασθενείς καλό είναι να συζητήσουν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί την αλλαγή στην καθημερινότητα τους, αλλά καλό θα είναι να έχουν υπόψιν τους και τα εξής:

Αρχικά, καλό θα είναι να ενυδατώνονται σωστά, πίνοντας αρκετό νερό, φυσικούς χυμούς (προσέχοντας πάντα τις θερμίδες), ή και αναψυκτικά χωρίς θερμίδες και να αποφεύγουν το αλκοόλ καθώς η αυξημένη υγρασία μειώνει την αποβολή της θερμότητας με την εφίδρωση ενώ πολλοί διαβητικοί έχουν επιπλέον μειωμένη εφίδρωση λόγω νευροπάθειας.

Επίσης, καλό είναι να προσέχουν τις υπογλυκαιμίες καθώς από τη μία η ζέστη και η υγρασία και από την άλλη η αυξημένη δραστηριότητα το καλοκαίρι αυξάνουν το μεταβολισμό. Επίσης αυτή η ίδια η υπογλυκαιμία μπορεί να μπερδευτεί με εφίδρωση και αδυναμία λόγω της ζέστης. Καλό θα είναι να μετρούν το σάκχαρο πιο συχνά και σε συνεννόηση με τον γιατρό που τους παρακολουθεί πιθανά να χρειαστούν μείωση της δόσης των φαρμάκων ή της ινσουλίνης.

Επίσης, θα πρέπει να συντηρούν σωστά τα φάρμακα καθώς και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούν καθώς η κακή συντήρηση ελαττώνει την αποτελεσματικότητα τους. Η ινσουλίνη θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό περιβάλλον και να μεταφέρεται σε ισοθερμική  τσάντα με παγοκύστεις. Οι ταινίες μέτρησης σακχάρου επίσης πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό μέρος και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.

Τέλος, θα πρέπει να προσέχουν τους μικροτραυματισμούς κυρίως στα πόδια, καθώς το καλοκαίρι τα άκρα δεν προστατεύονται με τις κάλτσες και τα κλειστά παπούτσια. Στην παραλία δεν πρέπει να περπατούν με γυμνά πόδια καθώς λόγω της ελαττωμένης αίσθησης που έχουν μπορεί να τραυματισθούν  ή να πάθουν έγκαυμα χωρίς να το καταλάβουν. Καλό είναι να χρησιμοποιούν αντηλιακό σε όλο το σώμα και στα πόδια, αλλά όχι ανάμεσα στα δάχτυλα, και μετά τον ήλιο μια ενυδατική κρέμα.