Αντιγριπικός εμβολιασμός PDF Print E-mail

 

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης;


Οι περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τον ιό της γρίπης και θεραπεύονται από μόνοι τους. Εντούτοις, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο και μερικές φορές και στο θάνατο άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της γρίπης και των επιπλοκών της είναι το αντιγριπικό εμβόλιο.

 

Τα άτομα υψηλού κινδύνου είναι αυτά που κινδυνεύουν να αναπτύξουν πνευμονία εάν αρρωστήσουν:

 

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

 

Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, μεταμόσχευση οργάνων, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα

 

Έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου

 

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

αλλά και υγιή άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με τα παραπάνω νοσήματα ή καταστάσεις.

 

Δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται όσοι έχουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό, όσοι είχαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό, παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, όσοι έχουν πυρετό (θα πρέπει να περιμένουν να αναρρώσουν), όσοι παρουσίασαν συνδρόμο Guillain Barre μετά από προηγούμενο εμβολιασμό.

 

Το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται να γίνεται τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο, αλλά μπορεί να γίνει και καθόλη την περίοδο της γρίπης (Οκτώβριος- Απρίλιος). Η δράση του ξεκινά δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του.

 

Το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες, όπως πόνο στο σημείο έγχυσης, πυρετό, μυϊκούς πόνους, αλλά και πιο σοβαρές, όπως σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις. Έτσι, τα άτομα που εμβολιάζονται είναι καλό να παρακολουθούνται από τον οικογενειακό τους ιατρό για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.